Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 37 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Energetické využití biomasy
Střecha, Josef ; Lisý, Martin (oponent) ; Baláš, Marek (vedoucí práce)
Hlavním úkolem této práce je rešerše druhů biomasy, popis jednotlivých technologií k následnému získání tepelné energie pro centrální zdroje tepla a zmapování využití biomasy v kogenerační výrobě elektrické energie a tepla. První část práce se zabývá vznikem a definicí biomasy, jejími chemickými a fyzikálními vlastnostmi, základnímu rozdělení a uvedením příkladů jednotlivých zástupců. Další část práce popisuje jednotlivé možnosti energetického využití biomasy k získání energie pro centrální zdroje tepla. Poslední část práce se soustředí na jednotlivé energetické celky v České republice, které využívají biomasu pro kogenerační výrobu elektrické energie a tepla.
Technologie pro energetické využití biomasy
Záviška, Radek ; Škvařil, Jan (oponent) ; Moskalík, Jiří (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce je vypracování rešerše technologií energetického využití biomasy. V úvodní části se práce zabývá definováním biomasy a způsoby jejího produkování včetně strojů určených k produkci a přepravě. Hlavní část bakalářské práce se zabývá technologiemi přeměny surové biomasy na produkty energeticky hodnotnější. Zpracování probíhá přímým způsobem na tepelnou a elektrickou energii nebo nepřímým způsobem se biomasa zhodnocuje na produkty vyšší kvality, jež dále zpracovávají navazující provozy. Z nepřímých procesů vznikají hodnotné energetické výstupy využitelné v dopravě, domech, zemědělství a mnoha dalších odvětvích.
Preparation of natural food supplements for children's nutrition
Kubisová, Petra ; Němcová, Andrea (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
The presented diploma thesis is focused on complex characterization of chosen superfoods and subsequent composition of supplement suitable for children´s nutrition. Different kinds of superfoods were chosen for analyses, such as: barley grass (Hordeum vulgare), wheat grass (Triticum aestivum), moringa (Moringa oleifera), matcha tea (Camellia sinensis), microalgae chlorella (Chlorella pyrenoidosa), spirulina (Arthrospira platensis), flax seeds (Linum usitatissimum) and sesame seeds (Sesamum indicum). The theoretical part is focused on children´s nutrition issue and the most common food allergies and intolerances. Also, children food products legislation and characterization of chosen samples are included in theoretical part. Main macronutrients, such as saccharides, lipids and proteins, were analysed in the very beginning of experimental part. Fibre, fructan and -glucan, which have a high impact on intestinal microbiome and whole process of digestion, were analysed as well. However, barley grass was the best evaluated sample by containing 205,5 mg/g of insoluble fibre; 152,57 mg/g of fructans and 18,76 mg/g of -glucans. Finally, for complex nutritional profile, also samples pigments were analysed. Spectrophotometry, HPLC chromatography, gas chromatography and other analytical techniques were performed for experiments.
Vliv struktury krmných směsí na parametry metabolismu pomalu rostoucích kuřat
Čumplík, Lukáš
Tato diplomová práce se zabývá vlivem struktury krmných směsí na parametry metabolismu pomalu rostoucích kuřat. V literárním přehledu byla zdokumentována problematika tohoto tématu. V experimentální části byl popsán pokus týkající se zjištění vlivu struktury krmných směsi na retenci dusíku, ileální stravitelnost, parametry orgánů trávicího traktu, histomorfometrické parametry a strukturu trusu. Za účelem výzkumu byl proveden výkrm, ve kterém se sledovalo 120 pomalu rostoucích brojlerů Hubbard JA 57 po 49 dnů. Po dobu výkrmu byly všem brojlerům podávány krmné směsi živinově totožné, lišily se pouze strukturou krmiva. Byly vytvořeny 3 různé struktury – jemná, střední a hrubá. Krmné směsi byly prosévány soustavou sít ke zjištění podílu velikosti částic. Vliv struktury krmných směsí na retenci dusíku byl staticky průkazný (P<0,05) u krmné směsi BR3, kdy se ukázalo, že hrubé částice působí pozitivně na retenci dusíku. U krmné směsi BR2 byly výsledky statisticky neprůkazné (P>0,05). Při zkoumání vlivu struktury krmných směsí na parametry orgánů trávicího traktu, byl zjištěn statisticky významný rozdíl (P<0,05) u výšky svaloviny svalnatého žaludku. U ostatních zkoumaných parametrů byly výsledky statisticky neprůkazné (P>0,05). Co se týče histomorfometrického měření, byl statisticky významný rozdíl (P<0,05) pozorován mezi hrubou krmnou směsí a poměrem výšky klků a hloubky krypt v duodenu a hloubkou krypt v ileu. Zároveň byl vyhodnocen jako statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) mezi strukturou krmiva a strukturou trusu.
Hodnocení řepné kampaně cukrovaru České Meziříčí
Bašková, Barbora
Bakalářská práce s názvem „Hodnocení řepné kampaně cukrovaru České Meziříčí“ se zabývá problematikou pěstování a hodnocení kvality cukrové řepy. Zejména se zaměřu-je na faktory ovlivňující výnos a kvalitu bulev cukrovky. V praktické části byly graficky zpracovány a vyhodnoceny výsledky řepné kampaně od roku 1996 do roku 2018, pokaž-dé byl vyhodnocen jeden nejlepší a jeden nejhorší rok za celé sledované období. Z výsledků bylo zjištěno, že cukrová řepy je velmi citlivá plodina, která je úzce závislá na klimatických podmínkách. Pokud v průběhu vegetace cukrovky dojde k nepříznivým ne-bo naopak příznivým klimatickým podmínkám dochází k poklesům nebo nárůstům výno-sů a cukernatosti.
METHODS OF POLY-3-HYDROXYBUTYRATE EXTRACTION AND THEIR OPTIMIZATION
Pospíšilová, Aneta ; Plachá,, Daniela (oponent) ; Kowalczuk, Marek (oponent) ; Přikryl, Radek (vedoucí práce)
Poly-3-hydroxybutyrate (PHB) is a biodegradable and biocompatible thermoplastic polymer with a wide range of potential applications. The production of PHB typically involves the fermentation of renewable feedstocks by bacteria. However, the recovery of PHB from bacteria is often challenging and inefficient. In this study, different methods for PHB recovery, including digestion, mechanical disruption, and extraction, are reviewed and compared. Various optimization strategies that can be used to improve the efficiency of PHB recovery are discussed. The experimental and results section describe efforts to improve recovery methods, especially acid and soap-based digestion, which have been selected as potentially economical, safe and environmentally friendly. Together with our industrial partners, we have developed these technologies to a pilot-plant scale and further development is planned. Possible applications and commercializations of PHB were also addressed. It has been found that PHB can replace some microplastics in cosmetics and that this effort has potential, as the presence of microplastics in common products is still high and their phase out is planned at European Union level. Furthermore, the thermal stability of PHB depending on the recovery method was studied, and two stabilization methods were developed, which made it possible to use PHB obtained by the soap-based digestion in material applications.
Trávicí proteasy termitů
Čermáková, Markéta ; Konvalinka, Jan (vedoucí práce) ; Ryšlavá, Helena (oponent)
Narozdíl od trávení celulosy nebyla u termitů dosud studována trávicí proteolýza, proto byly v diplomové práci analyzovány proteolytické enzymy trávicího traktu významných termitích škůdců Reticulitermes santonensis a Coptotermes formosanus (čeleď Rhinotermitidae). Pomocí panelu specifických substrátů a inhibitorů byly kvantifikovány a klasifikovány proteasy v jednotlivých kompartmentech střeva. Hlavní proteasy byly identifikovány ve středním střevě jako endogenní serinové proteasy trypsinového typu; v bachoru byly detekovány minoritní cysteinové proteasy, které jsou pravděpodobně produkovány symbiotickými organismy. Hlavní trypsinová proteasa termita R. santonensis (RsSP) byla chromatograficky izolována jako protein o 26 kDa a byla určena její N-koncová sekvence. S využitím selektivních proteasových inhibitorů byla prokázána fyziologická významnost trávicí trypsinové proteasy v testech in vivo s termitem C. formosanus. Na základě analýzy proteas u dalších 12 druhů termitů bylo navrženo obecné schéma trávicí proteolýzy u řádu Isoptera.
Trávení jako mezioborové téma ve výuce přírodovědných předmětů
Šarboch, David ; Teplá, Milada (vedoucí práce) ; Martínek, Václav (oponent)
Tato diplomová práce je zaměřena na tvorbu výukových materiálů (studijního textu a výukové animace) pro střední školy, konkrétně na téma trávení v lidském těle. Práce sestává z teoretické a praktické části. V části teoretické jsou definovány pojmy: mezioborovost, vizualizace a animace. Dále je zde věnován prostor zastoupení tématu v RVP G a analýze dostupných animací a videí vytvořených na dané téma. Výsledky obou analýz tvoří základ pro tvorbu materiálů v rámci praktické části. Závěrem je zařazena kapitola o kvantitativní výzkumné metodě - dotazníku. V praktické části diplomové práce jsou uvedeny výsledky realizovaného dotazníkového šetření, které zkoumalo stav výuky výše uvedeného tématu na středních školách. Další kapitolu tvoří manuál pro práci s výukovou animací, charakteristiky animačního programu Adobe Flash Professional CS6 a studijní text. Studijní text je určen primárně pro učitele a obsahuje základní i rozšiřující informace sdružující chemické a biologické poznatky, jež souvisejí s tématem výukové animace. Samotná animace je uložena ve formě přílohy na samostatném médiu CD-ROM. Oba výukové materiály byly vytvořeny za účelem zefektivnění výuky chemie a biologie na středních školách a jejich interdisciplinárního propojení.
Fyziologie a funkční anatomie nektarivorních ptáků
Sejfová, Zuzana ; Janeček, Štěpán (vedoucí práce) ; Sam, Kateřina (oponent)
Kolibříci, strdimilové a velká část kystráčků patří mezi specializované nektarivory, kteří si během evoluce vyvinuli řadu adaptací v reakci na specificitu stravy, kterou nektar představuje. Množství studií zabývajících se adaptacemi spojenými s trávením nektaru není nijak velké, ale stále roste. Jednou z vlastností těchto ptáků, která souvisí s konzumací převážně cukerných roztoků, je velmi rychlý a efektivní transport cukrů přes střevní epitel. Dále je také u těchto ptáků patrná výrazná tolerance k nízkým denním příjmům dusíku či k extrémnímu dennímu přísunu vody. Strdimilové a kystráčci jsou schopni regulovat míru absorpce vody ve střevech, kolibříci však tohoto schopni nejsou a absorbují všechnu přijatou vodu. Nadměrný příjem vody spojený s konzumací solí pouze v malé míře vedl v evoluci ke změnám v morfologii ledvin, které umožňují produkci nezvykle málo koncentrované moči. Známá a velmi dobře prostudovaná je schopnost kolibříků letu na místě. Ten bývá praktikován během krmení. Je usnadněn jedinečnou stavbou křídel, díky které je vykonaná práce rozložena do obou polovin cyklu křídel. To umožňuje kolibříkům krmení za letu po velmi dlouhou dobu i za podmínek, které nejsou k letu ideální. I strdimilové a kystráčci jsou během krmení schopni letu na místě. Mechanika tohoto letu je však odlišná od letu...
Preparation of natural food supplements for children's nutrition
Kubisová, Petra ; Němcová, Andrea (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
The presented diploma thesis is focused on complex characterization of chosen superfoods and subsequent composition of supplement suitable for children´s nutrition. Different kinds of superfoods were chosen for analyses, such as: barley grass (Hordeum vulgare), wheat grass (Triticum aestivum), moringa (Moringa oleifera), matcha tea (Camellia sinensis), microalgae chlorella (Chlorella pyrenoidosa), spirulina (Arthrospira platensis), flax seeds (Linum usitatissimum) and sesame seeds (Sesamum indicum). The theoretical part is focused on children´s nutrition issue and the most common food allergies and intolerances. Also, children food products legislation and characterization of chosen samples are included in theoretical part. Main macronutrients, such as saccharides, lipids and proteins, were analysed in the very beginning of experimental part. Fibre, fructan and -glucan, which have a high impact on intestinal microbiome and whole process of digestion, were analysed as well. However, barley grass was the best evaluated sample by containing 205,5 mg/g of insoluble fibre; 152,57 mg/g of fructans and 18,76 mg/g of -glucans. Finally, for complex nutritional profile, also samples pigments were analysed. Spectrophotometry, HPLC chromatography, gas chromatography and other analytical techniques were performed for experiments.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 37 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.